Dijabetes ili šećerna bolest

Pripremila Lucija Kolega-Mrkić, dr. med.


Pojam šećerna bolest (diabetes mellitus) odnosi se na složeni metabolički poremećaj popraćen dugotrajnom povišenom razinom šećera (glukoze) u krvi zbog nedostatnog izlučivanja inzulina, odnosno njegova smanjenog djelovanja ili potpunog izostanka djelovanja.

U dječjoj dobi bolest najčešće nastaje nakon što su stanice gušterače, koje u normalnim uvjetima stvaraju inzulin, uništene autoimunom reakcijom, pa se u krv izlučuje premalo inzulina ili se on uopće ne izlučuje. To dovodi do poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata, masti i bjelančevina, povećanja količine glukoze u krvi i gladovanja stanica u tijelu. Osnovno obilježje dijabetesa u djece jest njegova ovisnost o inzulinu, tj. nužnost inzulinske terapije, i to ne samo za kontrolu bolesti već i za samo preživljavanje. Budući da se ovaj oblik bolesti uglavnom javlja kod mladih osoba, ranije se koristio naziv juvenilni dijabetes melitus. Međutim, s obzirom na to da početak ovog tipa šećerne bolesti ipak nije ograničen samo na mlađu dob, danas se radije upotrebljava novi naziv – dijabetes tipa I (ovisan o inzulinu).

Drugi tip šećerne bolesti jest dijabetes tipa II (neovisan o inzulinu) ili dijabetes odraslih, koji je udružen s pretilošću, a karakterizira ga intolerancija glukoze i inzulinska rezistencija. Donedavno je bio rijedak kod djece i adolescenata no danas je učestalost bitno veća zbog povećanog broja pretile djece.