Udrugu Cukrići – Zadar osnovali smo 7. travnja 2015. u Zadru sa svrhom da u njoj okupljamo djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje s prostora Zadarske županije. Osnivanje je pokrenuto na poticaj roditelja, i to zbog sve većeg broja oboljele djece, ali i zato da jedni drugima budemo od pomoći savjetom, podrškom, druženjem i razmjenom iskustava.

Udruga Cukrići - Svjetski dan dijabestesa 2015

U društvu u kojem živimo postoji mnogo predrasuda o dijabetesu kao posljedica nedovoljnog znanja o samoj bolesti. Nažalost, u odrastanju naši cukrići mogu doživjeti cijeli niz situacija u kojima će biti suočeni s nebrigom, nerazumijevanjem, a ponekad i diskriminiranjem od vršnjaka, nastavnika, poznanika ili ustanova.

Mi želimo – koliko je u našoj moći – pridonijeti da se to promijeni, prvenstveno na lokalnoj razini, ali i šire. Organizirat ćemo izlete, edukacije i savjetovanja kako bi širili svijest o izazovima dijabetesa, a našu oboljelu djecu što bolje pripremali za početak samostalnog života s ovom bolešću. Dobra kontrola dijabetesa ovisi o dobroj edukaciji i samodisciplini oboljelih, ali i o podršci obitelji, okoline te zdravstvenog sustava.

Svakako je olakšavajuća okolnost što živimo u XXI. stoljeću jer možemo očekivati da će život s dijabetesom postajati sve lakši tehnološkim napretkom, razvojem novih pomagala te uspješnim istraživanjima i uvođenjem poboljšanih ili potpuno novih metoda liječenja. Već sada svjedočimo novim medicinskim dostignućima na području boljeg, jednostavnijeg i bezbolnijeg nadzora dijabetesa, a vjerujemo da ćemo doživjeti još veće proboje u poboljšavanju kvalitete života svih oboljelih od dijabetesa, a možda za našega vijeka i konačni cilj – mogućnost trajnog izlječenja.

No, do tada moramo živjeti s dijabetesom na najbolji mogući način.

Udružili smo se u Savez dijabetičkih udruga Hrvatske jer ZAJEDNO SMO JAČI.