Budući ugostitelji trebaju učiti i o prehrani za bolesti

Budući ugostitelji trebaju učiti i o prehrani za bolesti

Preuzeto sa zadarskilist.hr: Poveznica na originalni članak
Fotografija: Vedan SITNICA

Stručni skup na temu »Slatki dijabetes« jučer je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru okupio stručne učitelje slastičarstva s područja cijele Hrvatske. Na skupu su bili viša savjetnica pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) Monika Belle, zatim predsjednica zadarske udruge Cukrići Doris Bailo, te dr.med. Neven Milić, specijalist pedijatar u zadarskoj Općoj bolnici.
U želji da spoji nespojivo - dijabetes i slastičarstvo, skup je organizirala Kristina Lončar, stručna učiteljica slastičarstva u zadarskoj školi te međužupanijska voditeljica Stručnog vijeća za slastičarstvo za Jadran.

Sve više tinejdžera boluje od dijabetesa

- Sve više učenika među tinejdžerskom populacijom boluje od dijabetesa. Važno je da znamo reagirati u slučaju nesvjestice ili napada. Često se dijabetes otkrije sasvim slučajno, a zna već doći i do ozbiljnih problema, gdje djeca već završe na inzulinu i slično. Osim toga, s obzirom da smo hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, važno je za te ciljane skupine uključiti u nastavni program razne vrste dijetalne prehrane. Danas je to dijabetes, a bit će govora i o celijakiji, kardiovaskularnim bolestima... Ako je čovjek na takav način obolio, ne znači da ne može otići u restoran ili hotel ili neki ugostiteljski objekt, a da se i dalje ne pridržava svoje dijete, rekla je Lončar.
U slastičarstvu su, pritom, nespojivo spojili upravo zamjenski šećeri.
- Ide se, naravno, na prirodne šećere - brezin šećer ksilitol, eritritol, kokosov šećer i slično. A prije svega, kad se spomene prirodni zaslađivač, čovjek odmah pomisli na med. Nažalost, u Hrvatskoj više ne postoji med za dijabetičare, ali se može naručiti iz BIH od jednog jako dobrog proizvođača. Oplemenjen je s još pet biljaka te propolisom i matičnom mliječi, što je jako dobro, rekla je Lončar.
Za ovu priliku su učenici slastičarstva ove škole zadnjih nekoliko dana i prije početka nastave ušli u svoj praktikum te pripremili slatka i slana jela za dijabetičare, među kojima su štrudla od višanja, štrudla od šljiva, tortice s tikvicama i tortilje, pri čemu su pazili na glikemijski indeks jela. Učenici su pritom naučili novu lekciju, a ujedno i pripremili zakusku za ovaj skup.

Prehrana koja se preporuča

Kako prepoznati učenika s dijabetesom, postupak pružanja prve pomoći pri hipoglikemiji i hiperglikemiji te o samoj bolesti, govorili su dr. Neven Milić te Doris Bailo.
A kako pomiriti slatko i dijabetes, odgovorila je Bailo.
- Nismo mi toliko u svađi, bitno je samo da se uvaže neki kompromisi. Ajmo se ne svađati s dijabetesom, nego ići polako, s kompromisima i s razumijevanjem. Jako je bitna edukacija, posebno u odgojno - obrazovnim institucijama. Ona prehrana koja se preporuča djeci s dijabetesom je ista ona koja se preporuča svoj djeci, zapravo svima. Tako da ta prehrana ne bi trebala biti tabu nikome, rekla je Bailo te se osvrnula na prehranu u vrtićima i školama.
- Nadam se da su i u Gradu Zadru svjesni toga da ta prehrana nije tabu i vjerujem da ulažu svoje napore u to da od malih nogu krećemo s pravilnom prehranom. Istina je da su neki roditelji nezadovoljni kako se u nekim predškolskim i školskim ustanovama pristupa prehrani njihove djece s dijabetesom, ali uvijek kažem da smo zahvalni toj sutrašnjici da osobi možemo dati priliku da popravi grešku, također, da damo priliku i djetetu da popravi svoju pogrešku. Uvijek je potrebno sagledati obje strane, rekla je Bailo, dodajući da se definitivno ulažu napori da se podigne svijest o dijabetesu.
Na stručnom dijelu skupa, učitelji su razgovarali o nastavnom planu i programu za ovu godinu te kako u njih uvrstiti dijetalnu prehranu za ciljane skupine, kao i o ostalim pitanjima iz njihove struke u cilju što bolje edukacije budućih ugostitelja.

Podijelite članak