Javna tribina ''Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije''

Javna tribina ''Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije''

 

Obilježavanje Svjetskog dan šećerne bolesti

Javna tribina ''Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije''

Svjetski dan šećerne bolesti svjetska je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti a obilježava se od 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) složeni je metabolički poremećaj popraćen dugotrajnom povišenom razinom šećera (glukoze) u krvi zbog nedostatnog izlučivanja inzulina, odnosno njegova smanjenog djelovanja ili potpunog izostanka djelovanja. Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava 14. studenog, Grad Zadar i Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – „Cukrići“ Zadar, organiziraju javnu tribinu na temu ''Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije'' koja će se održati u ponedjeljak, 14. studenoga 2022. godine, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, s početkom u 17:30 sati.

Iskustvo koje prolazimo kroz pandemiju ostavit će traga na našoj djeci, ugradit će se u njihove modele nošenja sa stresom, njihove mehanizme obrane, modelirat će njihovo razmišljanje i utjecati na njihove zaključke o životu. Kako djeca i mladi proživljavaju i preživljavaju korona krizu? Koje su posljedice? Kako utječu na djecu sa dijabetesom? Odgovore na sva ova pitanja i još mnogo više dat će naši gosti:

  • psihoterapeutkinja mr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. med. spec. škol. med., ZJZ
  • Zadar Lucija Kolega Mrkić, dr. med., Odjel za pedijatriju OB Zadar
  • Ante Šokota, dr. med., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb

Tribina je organizirana je u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići - Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar. Praćenje trinibe bit će omogućeno i putem FB stranice „Cukrići – Zadar“.

 

 

 

Podijelite članak