Glukagon u spreju uvršten na listu osnovnih lijekova HZZO-a

Glukagon u spreju uvršten na listu osnovnih lijekova HZZO-a

Preuzeto sa Portala Zdravlje: Poveznica na originalni članak

Nakon apela udruga oboljelih od dijabetesa i 50.000 potpisa na peticiji zadarske udruge CukrićiHrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstio je glukagon Baqsimi na osnovnu listu lijekova.

Pravo na Baqsimi imat će svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 – nakon 4. godine života, uključujući starije od 18 godina, stoji u odluci Upravnog vijeća HZZO-a.

Glukagon Baqsimi daje se samo u vrlo opasnim stanjima iznimno niskih vrijednosti glukoze u krvi. Takva stanja mogu usporiti kognitivni razvoj djece, a po život su opasna u svakoj životnoj dobi.

Riječ je o značajnom unapređenju sigurnosti. Ovaj se moderni glukagon, umjesto iglom, daje dijabetičaru kroz nos putem male jednostavne pumpice slične onoj za astmatičare.

Jednostavnija primjena za teško ugrožene

Odluku HZZO-a pozdravilo je Hrvatsko dijabetološko društvo koje ističe da skrb o dijabetesu tipa 1 u Hrvatskoj kontinuirano raste.
Dijabetološko društvo podsjeća da se do sada za slučaj teške hipoglikemije moglo koristiti samo glukagon u injekciji. Njegova je priprema i primjena izrazito složena. Nerijetko i zastrašujuća za okolinu koja pomaže oboljelom.

Situacije teške hipoglikemije nisu česte, ali se ipak događaju. Zato je bilo važno osigurati učinkovito i jednostavno sredstvo primjene za okolinu. Tako osobe iz okoline mogu lako pomoći osobi s dijabetesom, ističe Hrvatsko dijabetičko društvo.

Senzori za glukozu također odobreni

Portal nainzulinu.com pozdravio je nastavak dobre prakse kojom je HZZO pokazao da je lider među zemljama regije. Sve zemlje regije, osim Slovenije, i dalje se ponašaju kao da dijabetes nestane u 18. godini te djeca gube značajan dio svojih prava nakon 18. rođendana.
HZZO je pokazao da može biti puno bolje – najprije sa senzorima za mjerenje glukoze, a sada i s glukagonom bez igle.

Podijelite članak