Cukrići i srednjoškolci obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Cukrići i srednjoškolci obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Slika preuzeta sa portala Antena Zadar, autor Matija Lipar.

Tekst preuzet sa lista Zadarski tjednik: Poveznica na originalni članak

Humana zdravstveno promotivna akcija poput one koja se jučer, u subotu 12. studenog 2022. od 09:30 do 12:30 priredila na Narodnom Trgu u Zadru, uistinu je zlata vrijedna. A da je i uspjela pokazuje veliki interes građana.

Njome su vrijedni članice i članovi Udruge Cukrići Zadar uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića obilježili Svjetski dan šećerne bolesti. Tom prilikom su nam predstavili i dio aktivnosti iz projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 397.222,68 HRK te Ured za Udruge Vlade RH u iznosu 70.098,12 kuna, a provodi se u okviru Poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, pojasnili su nam iz Cukrića.

Cilj obilježavanja Dana je bila osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama. 

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti koja skreće pozornost na probleme od velike važnosti za osobe sa šećernom bolešću te šećernu bolest drži u središtu javnosti i politike, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice, pri čemu je baš taj slogan izabran kako bi se istaknula potreba za boljim pristupom pouzdanoj i sigurnoj edukaciji o šećernoj bolesti za osobe sa šećernom bolešću i zdravstvene djelatnike, dodaju nam.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je i 2021. godini bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000 - kaže nam Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar i članica Izvršnog odbora HSDU-a.

Podijelite članak