Održavanje javnozdravstvene akcije na Narodnom trgu u Zadru

Održavanje javnozdravstvene akcije na Narodnom trgu u Zadru

U srijedu, 5.4.2023. godine, od 11:00 do 13:00 sati, na Narodnom Trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će uz pomoć profesora i učenika školske zadruge Iskrice Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihove Područne škole Diklo održati javnozdravstvenu akciju gdje će uz pomoć volontera zdravstvene struke provoditi određivanje šećera u krvi prisutnima, educirati o šećernoj bolesti, promovirati radove prijatelja i članova i dijeliti edukativne materijale izrađene u sklopu projekta CUKAR 5.0 kojeg Udruga Cukrići provodi u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića. Predstavit će se radovi dragih prijatelja, educirati o šećernoj bolesti i predstaviti dio aktivnosti iz  projekta CUKAR 5.0.

Na događanju će se prezentirati i mobilna aplikacija Cukar SOS.SMS koja je izrađena u sklopu projekta CUKAR 5.0. Radi se o aplikaciji koja je prilagođena djeci i mladima sa šećernom bolesti. Aktiviranjem SOS-gumba pokreće se generiranje SMS-poruke s lokacijom. Generirana SMS poruka obuhvaća osobne podatke djeteta i lokaciju odnosno rutu s najkraćim putem do djeteta. Poruka se šalje kontaktima (roditelji, članovi obitelji, prijatelji). Aplikacija koja šalje upozorenja o sigurnosti u slučaju nužde može djetetu spasiti život.

U sklopu Projekta CUKAR 5.0 tiskan je Prehrambeni priručnik u kojem se nalaze obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti. Cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječiti posezanje za nezdravom hranom. Obroci su grupirani po godišnjim dobima, a za pripremu jela preporučuje se koristiti sezonski dostupne namirnice. Uz svaki obrok navedene su nutritivne vrijednosti obroka, dobrobiti pojedine namirnice te fotografija. Na samom događanju će se moći preuzeti besplatni tiskani primjerci prehrambenog priručnika za sve koji budu bili zaintersirani.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama.

Dođite, učinite nešto za svoje zdravlje i podržite rad naše Udruge.

Podijelite članak