Poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici

Poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici

 Poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici

Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u svakom društvu. Kroz volonterski rad mladi se mogu aktivno uključiti u život zajednice i nesebično pomagati u stvaranju boljeg društva. Volonteri imaju priliku pomoći drugima, ali i ukazati na probleme i potrebe oko nas. Sukladno željama i mogućnostima svatko može dati svoj obol društvu.

Projektom CUKAR 5.0 doprinosi se poticanju volonterstva u lokalnoj zajednici putem organiziranja sljedećih edukacija:

 • Menadžment volonterskih programa

  Trodnevna edukacija i savjetovanje pri uspostavljanju i/ili unaprijeđenju sustava menadžmenta volontera. Pokriva sve procese razvoja volonterskog programa u organizaciji, pri čemu se vodi briga o vrsti, specifičnostima i potrebama svake organizacije koja je uključena u obrazovni ciklus. Po završetku edukacije, sudionici će steći nova znanja, vještine i iskustva o pripremi i planiranju volonterskih programa u skladu s ciklusom menadžmenta volontera i njegovim uključivanjem u organizacijski menadžment.
   
 • Edukacije volontera

  Kroz 2 poludnevne edukacije volonteri imaju priliku saznati što je to volontiranje, tko se smatra volonterom, koje vrste volontiranja postoje, koja su prava odnosno koje su obveze volontera i koje su prednosti volontiranja. Volonteri će dobiti osnovne informacija o samom volonterstvu te osnovnim zakonskim elementima nužnim za sigurno i kvalitetno volontersko iskustvo. Također članovi projektnog tima prezentirat će im projekt i projektne aktivnosti, specifičnosti dodijeljenih zadataka i očekivane rezultate.

U suradnji sa Volonterskim centrom Zadar, u sklopu projekta CUKAR 5.0 planirane su četiri volonterske akcije:

 1. promocija mobilne aplikacije na javnoj tribini  i završnoj konferenciji 
 2. akcija mjerenje šećera i tlaka na javnoj tribini i završnoj konferenciji
 3. provedba testiranja na javnoj tribini i završnoj konferenciji
 4. moderiranje 2 javne tribine
Podijelite članak